מהן עבירות הנשק בצבא? אילו עונשים קבועים על עבירות אלו? מה לעשות אם נחשדתם בביצוע עבירות נשק בצבא? שאלות אלו ואחרות מטרידות חיילים רבים במהלך שירותם. במאמר זה נענה על אותן השאלות במטרה לעשות סדר בעבירות הנשק בצבא.
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם עוד היום
בצבא משתמשים בנשק. החיילים מקבלים נשק לידיים כבר מהשבועות הראשונים שלהם בצבא, יורים בו תוך תקופה קצרה מאוד ונדרשים לשאת אותו באופן צמוד. בעבר, כלל החיילים אף יצאו הביתה עם נשק. ואולם, לפני כעשור תחקירים פנימיים של הצבא הובילו למסקנה כי הדבר מרבה את שיעורי ההתאבדות בצבא, ומאז חיילים רבים אינם מסתובבים עם נשק בשגרה ואינם יוצאים עם הנשק הביתה כמובן. ועדיין, הממשק בין החיילים הצעירים לנשק גבוה מאוד.
חיילי צה"ל אמנם זמינים ונגישים כל הזמן לנשק, אל קיימים נהלים מחמירים באשר לתנאי השימוש בו. הפרה של נהלים אלו מהווה עבירה פלילית. להלן נכיר את אותן העבירות ואת העונשים הקבועים בצידן של אותן העבירות.
ככלל, ניתן לסווג את עבירות הנשק בצבא לעבירות הוצאת הנשק מהצבא והסחר בנשק מצד אחד, ומן הצד השני עבירות שימוש בלתי חוקי בנשק. נפרט בקצרה אודות סעיף העבירה המרכזי בכל אחת מהקבוצות.
סעיף 78 לחוק השיפוט הצבאי קובע כי: "חייל שהוציא ביודעין ושלא כדין נשק מרשות הצבא, דינו – מאסר חמש עשרה שנים."
המחוקק אוסר על הוצאת נשק מרשות הצבא ללא היתר. כמובן שהוצאה מרשות הצבא אין משמעותה לקיחה של הנשק הביתה בסוף השבוע, למשל.
מה כן נחשב להוצאת נשק מרשות הצבא? הפרשנות למונח זה יכולה להיות רחבה מאוד, והיא תלויה בנסיבות העניין. כך, למשל, בהליך ז"י (מחוזי) 12/22 קבע בית המשפט הצבאי כי החזקת רימון בתיק האישי למשך תקופה, ללא היתר מהצבא, נחשבת להוצאת נשק מהצבא. עם זאת, באותו המקרה היה מדובר על עבירה קלה יחסית של הוצאת נשק מרשות הצבא, ועל כן נגזרו על החייל 60 ימי עבודות שירות בלבד.
כמובן שיכולים להיות מקרים חמורים יותר של הוצאת נשק מרשות הצבא. חייל שייקח הביתה רובה M16 ללא היתר ויחזיק בו למשך זמן, עלול למצוא את עצמו נשפט למאסר ממושך.
ראינו, אם כן, כי גם ההגדרה של הוצאת נשק שלא כדין מהצבא אינה חד משמעית, וגם חומרת העבירות משתנה דרמטית בין מקרה למקרה. על כן, רצוי מאוד להסתייע בשירותיו של עו"ד לענייני צבא אשר ייצג אתכם בהליכים אלו ויוביל לזיכוי שלכם בהליך, או לחלופין לקביעת עונש מזערי יחסית.
חשוב להכיר גם את עבירת הסחר בנשק. מכירת נשק או סחר בחלקי נשק מצויים ברף חומרה גבוה הרבה יותר וצפויים להוביל למספר שנות מאסר בפועל. זאת, אלא אם כן עורך הדין שלכם יצליח להטיל ספק סביר ביסודות העבירה, מה שימנע את הרשעתכם בעבירות הסחר החמורות.
סעיף 85 לחוק השיפוט הצבאי קובע כי: "חייל אשר ללא סמכות או ללא נקיטת אמצעי זהירות נאותים נשא נשק, טיפל בו או השתמש בו באופן אחר, דינו – מאסר שנתיים; הפעיל כאמור את הנשק, דינו – מאסר שלוש שנים." אם כן, כל משחק בנשק יוכל להוביל למעצרו של חייל, עד שנתיים לכל היותר. ירייה בנשק שלא כדין, והעונש יוכל לגדול ל-3 שנים. זאת, ללא תלות בתוצאות הירייה.
גם כאן, הגדרת השימוש "ללא נקיטת אמצעי זהירות נאותים" היא עמומה יחסית וניתנת לפרשנות. בעזרת ייצוג משפטי מקצועי ומיומן תוכלו להיחלץ מענישה מחמירה, אף בעבירות אלה. ואולם, בהיעדר ייצוג משפטי אפקטיבי, תיחשפו בהחלט לסכנת מאסר בפועל לתקופות ממושכות יחסית.
סוג העבירה | הגדרה | עונש |
הוצאת נשק מרשות הצבא | לקיחת נשק צבאי ללא היתר | עד 15 שנות מאסר |
סחר בנשק | מכירת נשק או חלקי נשק צבאיים |
מספר שנות מאסר בפועל
|
שימוש לא חוקי בנשק | משחק בנשק, טיפול בנשק או ירייה בנשק ללא סמכות או זהירות | עד 3 שנות מאסר |
לקריאה נוספת בנושא: הפקרת נשק בצבא.
נחשדתם בעבירות נשק בצבא? הוגש כנגדכם כתב אישום בעבירות אלו? פנו אל משרד עו"ד צבאי קוזניץ פסח ושות' לקבלת ייצוג בהליכים. המשרד מורכב מיוצאי פרקליטות צבאית אשר שירתו בתפקידי תביעה, סנגוריה וייעוץ בכירים בצבא. עורכי הדין מכירים את המערכת לפני ולפנים ויודעים כיצד להתנהל אל מול רשויות התביעה ובתי הדין הצבאיים בהליך. צרו קשר עם המשרד והגדילו את הסיכויים שלכם לזיכוי מאישומים אלו.
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם עוד היום
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם עוד היום