הצבא לא רק צועד על קיבתו, למעשה, הצבא מסתמך וזקוק מאד לתנועה וניוד של כוחות, אמצעים וציוד שנעשים בכלי תחבורה שונים ובעקבות כך באופן טבעי, ישנן גם עבירות תנועה.
האם לנהיגה ברכב צבאי יש כלל תעבורה שונים? מה המשמעויות של עבירה על כללי התנועה במהלך משימה צבאית? האם יש לכך השפעה גם מעבר לתקופת השירות הצבאי?
על כל השאלות הללו ומידע נוסף במאמר שלפניכם.
לא אין הבדל.
חוקי התעבורה בחוק הישראלי חלים על כל סוג נהיגה ולא משנה מה מטרתה ותחת איזה "כותרת" היא מתבצעת. אמנם בחוקי התעבורה ישנם תקנות רלוונטיות לרכבי ביטחון שאינן חלות על רכב אזרחי (לדוגמא,של אישור עצירה בכביש מהיר לצורכי משימה צבאית) , אך מצד שני, יש כללי תעבורה ייחודים לצבא בלבד (לדוגמא, נהיגה עם קסדה ברכבים מסויימים).
כידוע, לצבא מערכת אכיפה, שיפוט וענישה עצמאיים. למערכות אלו סמכות שיפוטית בקרב חיילי סדיר, קבע ומילואים וכן לאזרחים עובדי צה"ל. מבחינת עבירות תנועה, מערכת השיפוט הצבאית יכולה לדון בכל סוגי עבירות התנועה הקיימות ביניהם:
הכלל הוא, מי שמשרת בצה"ל, אינו נמצא על תקן של אזרח ולכן כל עבירה שתעשה במסגרת השירות יכולה לעמוד לדין במערכת הדין הצבאית.
הענישה מבוססת על אותם כלי ענישה באזרחות. אך, במקרים מסוימים העונשים על עבירות תנועה בצבא יכולים להיות חמורים יותר מאלו הניתנים באזרחות שכן האחריות הכללית בנהיגה צבאית גבוהה יותר וכוללת לא רק אחריות לחיי אדם אלא גם אחריות לביטחון המדינה.
בשונה מהענישה האזרחית, ענישה צבאית יכולה לכלול גם עונשי ריתוק, עיכוב דרגה, העברה מתפקיד ועוד תגובות שאינן קיימות בענישה האזרחית.
כן יש להן השפעה!
חלק מהעונשים בגין עבירות תנועה שניתנו במערכת הצבאית מגיעים למערכת האזרחית (למשל, פסילת רישיון נהיגה). עבירות תנועה בצבא, יכולות להירשם גם במערכת הניקוד הארצית של המשטרה ונצברות לחובתם של הנהגים מבצעי העבירה גם לחיים האזרחיים.
שימו לב! הכיוון הוא דו סטרי, עבירות תנועה שנעשו בזמן חופשה מהשירות הצבאי יכולות להגיע ולהשפיע גם מבחינת הענישה הצבאית.
פסילת רישיון נהיגה על ידי בית משפט צבאי משמעותה גם פסילה של הרישיון האזרחי.
פשוט מאד. הייתם מעורבים בעבירת תנועה? במיוחד סביב עבירה קשה? התייעצו עם עורך דין לתעבורה בעל היתר ייצוג צבאי שייעץ לכם כיצד להגיב.
הימנעו ממסירת הודעה או הודאה באשמה עד לאחר קבל ייעוץ. גם אם אכן עברתם על החוק ואתם אשמים, מומלץ שתהליך ההודאה יהיה בליווי עורך דין תעבורה המתמחה בדין הצבאי.
ניתן לשפוט חייל עד חצי שנה מיום השחרור בדין צבאי בגין עבירת תנועה שנעשתה במהלך השירות הצבאי.
לא. עורך דין פרטי זקוק להיתר מיוחד לייצוג חייל בדין הצבאי.
משרד עורכי הדין קוזניץ, פסח ושות' הינם בעלי היתר לייצוג חיילים במערכת השיפוט הצבאית.
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם עוד היום