המערכת הצבאית מתייחסת בחומרה רבה לכל סוגי הטרדות מיניות, והיא פועלת בכל דרך אפשרית על מנת למגר את תופעת ההטרדות המיניות בקרב משרתי הצבא. בפקודת מטכ"ל– איסור פגיעה על רקע מיני, מופיעה רשימה של כל סוגי העבירות על רקע מיני בגינן מבצע/ת העבירה עלול/ה לעמוד לדין פלילי ו/או דין משמעתי. עבירות אלו מתבססות על העבירות המופיעות בחוק למניעת הטרדה מינית (תשנ"ח 1998)
צה"ל, בדומה לכל גוף ו/או רשות מרשויות המדינה מחויב ליישם את הוראות החוק ביחס למניעת הטרדה מינית בצבא ביחס לחיילים המשרתים בו. חשוב לזכור, כי הטיפול בנושא ההטרדות המיניות בצה"ל אינו שונה מן הטיפול בנושא הטרדות מיניות בכל מקום אחר בישראל, בין אם במשרדי הממשלה ובין אם במגזר הפרטי.
חשוב לציין כי בשונה מחוקים פליליים אחרים, צה"ל לא חוקק ולא שינה את הוראות החוק הכלליות המחייבות כל אזרח במדינה, אף אם אינו משרת בצה"ל. החוק הרלוונטי בנושא זה הוא החוק למניעת הטרדה מינית, התשנ"ח – 1988 (להלן: "החוק"), אשר קובע מהי עבירה של הטרדה מינית וכן קובע שורה של מעשים ו/או אמירות מילוליות המהווים עבירה על פי החוק. החוק הנ"ל חוקק בחודש מרץ 1998 ונכנס לתוקף בחודש ספטמבר 1998. מאז ועד היום, עבר החוק 7 תיקונים, אשר נועדו להתאימו למציאות הקיימת בישראל ולהשוות בינו ובין חוקים אחרים הקיימים בנמצא.
באופן כללי, החוק קובע כי הטרדה מינית יכולה להיות גם כל מקרה של סחיטה באיומים, כאשר המעשה שהאדם נדרש לעשותו הוא בעל אופי מיני; גם מעשים מגונים כמשמעותם בסעיפים 348 ו-349 לחוק העונשין; גם הצעות חוזרות בעלות אופי מיני, המופנות לאדם אשר הראה למטריד כי אינו מעונין בהצעות האמורות; גם התייחסויות חוזרות המופנות לאדם, המתמקדות במיניותו, כאשר אותו אדם הראה למטריד בעל פה או במעשה כי הוא אינו מעוניין בהתייחסויות האמורות וגם התייחסות מבזה או משפילה המופנית לאדם ביחס למינו או למיניותו, לרבות נטייתו המינית;
החוק קובע כי עונשו של מי שמטריד מינית – שנתיים מאסר.
בנוסף, החוק קובע גם עבירה של "התנכלות" לאדם, שכוונתה היא כאשר מתרחשת פגיעה מכל סוג שהוא שמקורה בהטרדה מינית, או בתלונה או בתביעה, שהוגשו על הטרדה מינית. במקרה זה, החוק קובע על עבירה של התנכלות עונש מאסר של שלוש שנים.
בשנים האחרונות עדים אנו לעשרות ואף מאות מקרים שבהם מועמדים לדין פלילי חיילים ו/או אנשי קבע בגין ביצוע עבירות על פי חוק למניעת הטרדה מינית. צה"ל חרט על דגלו להילחם בתופעת ההטרדות המיניות במסגרתו, והדבר מקבל ביטוי במאות חקירות מצ"ח שהתנהלו ומתנהלות בגין עבירות אלה.
חשוב לשים לב, כי נוכח הייחוד של השירות הצבאי, ובין היתר פער הגילאים והדרגות בין המפקד והפקוד (*זכר ונקבה כאחד), וכן לאור העובדה כי השירות בצה"ל הינו שירות חובה ולא ניתן לבחור האם להיות במחיצתו של אדם ו/או מפקד כזה או אחר (בשונה מהמצב בשוק העבודה למשל, שם יכול אדם להתפטר ממקום עבודתו) – נוצרים מצבים רבים בהם מתרחשות עבירות של הטרדה מינית, בין אם באופן מילולי (התייחסויות מבזות או בעלות אופי מיני) ובין אם במעשים מיניים ממש (נגיעות בעלות רמיזה מינית וכיוצ"ב).
בשנים האחרונות, נתקל משרדנו בעשרות תיקים פליליים אשר במסגרתם הורשעו ונענשו מפקדים וחיילים בגין עבירות של הטרדה מינית בצבא. כך לשם הדוגמא, מפקד אשר מתבטא כלפי חיילת המצויה תחת פיקודו בביטוי כגון "המכנס הצבאי יושב עלייך יפה" או "מה את עושה עם חבר שלך כשאת לא בצבא ?" ו/או כל ביטוי הנוגע למיניותה של החיילת, אף אם במרומז בלבד – דינו להרשעה פלילית בגין עבירה של הטרדה מינית. ככלל, אדם המורשע במסגרת הצה"לית בעבירה שכזו, צפוי לעונש מאסר בפועל, להורדה מכל דרגותיו ולשחרור מיידי משירות, אף אם מדובר במשרת קבע. לפיכך, שומה על משרתי צה"ל להיזהר מנקיטה בביטויים מיניים אשר יש בהם כדי לפגוע ו/או להתייחס למיניותו של אדם.
יש להבהיר, כי נושא ההטרדות המיניות בצה"ל אינו נוגע דווקא להטרדה מצד חייל או קצין כלפי חיילת אלא אף למקרים רבים בהם חיילים מטרידים חיילים אחרים ו/או מקרה בו חיילות מטרידות חיילות בנות אותו המין. צה"ל אינו עורך כל אבחנה בנושא זה ואין זה משנה מהו מינו של המטריד. בעת האחרונה נתקל משרדנו במקרים רבים בהם חיילים הטרידו את חבריהם לנשק, על רקע מיני.
מקום בו מתרחשת פגיעה על רקע מיני במסגרת צה"לית, מחייב ככלל, הגשת תלונה באופן מיידי ו/או קרוב ככל האפשר למועד ההטרדה. בהקשר זה, המוטרד יכול להתלונן בפני מפקדיו (בהנחה שהמפקד אינו המטריד עצמו) ו/או בפני גורמי כ"א ביחידה, ו/או בפני נציגת יוהל"ן ביחידה ו/או ישירות במצ"ח. חשוב להדגיש, כי כל תלונה אשר מוגשת שלא בפני גורמי מצ"ח מהווה חלק מחומר החקירה בתיק הפלילי, ולפיכך יש להתייחס לתלונה הראשונית, אף אם נאמרת לחבר ביחידה או לגורם שאינו מצ"ח – כאל תלונה רשמית אשר ייעשה בה שימוש במסגרת ההליכים המשפטיים, היה ויתקיימו.
נושא ההטרדות המיניות בצבא מצוי בתחום אחריותה הישירה של יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים, כאשר ההנחיות המוסדרות במערכת הצבאית בכל הנוגע לאופן הטיפול בחייל/ת המדווח/ת על פגיעה נגדו/ה על רקע מיני כוללות בין היתר: טיפול מיידי בתלונה ובירור מקיף של נסיבותיה ללא דיחוי, מתן סיוע רפואי ו/או נפשי ומתן ייעוץ והדרכה בכל הנוגע לדרכי הפעולה העומדות לרשות החייל/ת המדווח/ת על סוגי הטרדות מיניות כאלו ואחרים כנגדו/ה.
זכויותיהם של נפגעי הטרדות מיניות בצה"ל נפגעי עבירות מין בצבא, לרבות, חיילים אשר חוו סוגי הטרדות מיניות במהלך שירותם הצבאי, רשאים להגיש תביעת פיצויים נזיקית כנגד התוקף/ת או כנגד המטריד/ה. בנוסף, החוק הצבאי קובע כי חיילים אשר חוו סוג של הטרדה מינית במהלך שירותם הצבאי זכאים להגיש תביעה כנגד אגף השיקום במשרד הביטחון להכרתם כנכי צה"ל וזאת במקרים בהם ההטרדה ו/או הפגיעה המינית אותה הם חוו הובילה לפגיעה פיזית ו/או נפשית. לבירור פרטים מלאים בנוגע לזכויותיהם של נפגעי הטרדות מיניות בצבא אנו ממליצים לכם להיוועץ עם עורך דין צבאי העוסק ומתמחה בדין הצבאי בכלל ובתחום העבירות המיניות בצבא, בפרט.
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם עוד היום