חוק שירות הביטחון קובע כי נערים ונערות בגיל 18 נדרשים להתגייס לצה"ל ובכל זאת, ישנם כמה סייגים שיכולים להוביל לפטור מגיוס.
בין אם אתם מעוניינים בפטור מגיוס או דווקא רוצים לבצע ערעור על פטור שקיבלתם, הכתבה הבאה תבהיר את כל מה שצריך לדעת בנושא.
פטור מהצבא ניתן לקבל טרם הגיוס (בעודכם מלש"בים) וגם לאחר הגיוס, כשאתם חיילים סדירים. יש כמה סיבות איך ולמה מקבלים פטור מהצבא.
דרך אחת לקבל פטור היא באמצעות התאמה של פרופיל 21 בעת הליכי הצו הראשון. פרופיל 21 הוא הפרופיל הצבאי הנמוך ביותר, שמשמעותו ליקוי גופני או נפשי שאינו מאפשר שירות בצה"ל.
פטור כזה מקבלים מלש"בים אשר סובלים ממחלה נפשית שלא מאפשרת שירות סדיר או מליקוי פיזי או מחלה כרונית כמו סוכרת, אפילפסיה, אלרגיות חמורות ועוד.
רבים המקבלים פטור מטעמי בריאות פועלים לביטול פטור מהצבא ורשאים לבקש להתנדב לשירות. במידה והבקשה אושרה, הפרופיל שלהם יעלה ל-25, פרופיל מתנדב. הצבא שוקל כל בקשה בנפרד.
במידה וכבר התגייסתם לצה"ל ואתם חיילים סדירים, תוכלו עדיין לקבל פטור מטעמי בריאות שמשמעותו פרופיל 21. כדי לקבל פטור לאחר גיוס, יהיה עליכם תחילה לפנות לרופא היחידה (סיבה רפואית) או לקב"ן (סיבה נפשית). אלו ייבחנו את מצבכם, ובמידת הצורך יעבירו את בקשתכם הלאה לצורך בדיקה מעמיקה יותר וקבלת פטור.
נשים זכאיות לקבל פטור מגיוס מסיבות מסוימות. כדי לקבל פטור מגיוס לנשים, יש לענות על אחד מהתנאים הבאים:
כדי לקבל פטור מהצבא מטעמי דת יש למלא הצהרה ומספר טפסים, ולכל המאוחר עד 90 יום לפני מועד הגיוס להגישם ללשכת הגיוס לאחר שהוצהר בבית הדין הרבני בפני שופט דיין על הדברים הבאים:
פטור מהצבא מטעמי דת מיועד רק לנשים יהודיות בהתאם לסעיפים 39 ו-40 המוגדרים בחוק השירות הצבאי. בסעיף 39 לחוק (פטור משירות על פי דין) נקבע כי אישה המוכיחה באופן שנקבע בתקנות לרשות שנקבעה על פיהן, כי טעמים שבמצפון או מטעמים שבהווי משפחתי דתי מונעים ממנה לשרת בשירות ביטחון, תהיה פטורה מחובת השירות בצבא.
בסעיף 40 לחוק השירות הצבאי (פטור צבאי מטעמי הכרת דתית) נקבע כי מלש"בית שהצהירה בכתב, לפי סעיף 15 לפקודת הראיות, תשל"א-1971, בפני שופט או דיין בבית הדין הרבני, תהא פטורה מחובת השירות בצבא לאחר מסירת תצהיר לפוקד שהוסמך לכך. המלש"בית חייבת להצהיר בפני השופט או הדיין באחד מבתי הדין הרבני הנמצאים בפריסה ארצית רחבה. יש להביא לבית הדין הרבני את המסמכים הבאים:
צו ראשון.
תעודת זהות, כולל ספח.
אישור על תשלום אגרה.
לאחר פתיחת התיק המלש"בית תופנה לאולם הדיונים כדי להצהיר את הנדרש, לאחר אזהרת הדיין או השופט על פי החוק המחייב. לאחר חתימה על ההצהרה (2 העתקים), עליה להגיש עותק אחד ללשכת גיוס, אפשר באמצעות דואר רשום. לאחר כחודש המלש"בית מקבלת בדואר את הפטור משירות ביטחון.
פטור מהצבא מטעמי דת מאפשר למועמדת לשירות ביטחון להימנע מהגיוס בדרך חוקית. כאמור, הפטור הצבאי ניתן בשני מקרים עיקריים:
המלש"בית דתייה ולכן אינה יכולה להתגייס לשירות צבאי.
משפחתה של המלש"בית מנהלת אורח חיים דתי ולכן הגיוס לצה"ל פוגע באמונתה של משפחתה.
פטור מגיוס לצה"ל יכול להינתן גם מטעמי מצפון. צעירים "סרבני מצפון" אשר מוכיחים כי מצפונם אינו מאפשר להם להשתמש בנשק או מוכיחים שהם פציפיסטים יכולים לנסות ולקבל פטור מצפוני מהצבא.
כדי לבקש את הפטור, יש לפרט ולנמק את הסיבות המונעות את השירות בצבא, ולאחריו יש לעבור מספר ראיונות במהלכם תצטרכו להוכיח כי המצפון שלכם לא מאפשר לכם גיוס.
אם אתם עונים על אחת הסיבות שמנינו, יהיה עליכם לרכז את כל האישורים הנדרשים שתומכים בבקשה שלכם ולשלוח ליחידת מיטב. היחידה תעיין בבקשה שלכם ותספק את התשובה. אם הותאם לכם פרופיל 21 בעת ביצוע הליכי הצו הראשון שלכם, הפטור ניתן באופן אוטומטי.
שימו לב, ישנן סיבות נוספות לקבלת פטור – השתייכות לאוכלוסיות פטורות מגיוס (המגזר הערבי ומיעוטים נוספים), לימודים בישיבה גבוהה או עולים חדשים שעלו בגיל מאוחר.
עו"ד צבאי מומחה יכול לסייע במידה ואתם מעוניינים לקבל פטור משירות בצה"ל או לערער על פטור קיים. עו"ד צבאי מכיר את כל התנאים, דרישות הצבא והתהליכים, ויכול לייעץ ולסייע לכם בצורה הטובה ביותר.
אתם מוזמנים להתייעץ עוד היום עם עו"ד צבאי בני קוזניץ, בעל עשרות שנים של ניסיון בעולם המשפט הצבאי.
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם עוד היום
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם עוד היום