
מודל השירות 2016 והמעבר לשער הארגוני השני
כידוע, החל משנת 2016 החל מופעל בצה"ל מודל הקבע הצעיר (הקרוי "מודל 2016"). מסלול השירות החדש מהווה שינוי תפיסתי עמוק של גורמי אכ"א בצה"ל ביחס לניהול אנשי הקבע בצבא בדגש על אוכלוסיית הקצינים במערך הקבע המובהק.
על פי המודל החדש, החל מיום 01.01.2016 (המוגדר "המועד הקובע") נכנס לתוקפו מסלול השירות החדש בצה"ל, הקובע מדרגת קידום נוספת בצה"ל, המוגדרת כמדרגת הקידום לקבע הבכיר (קידום לסא"ל או לתקן רס"ן בכיר), אשר חלה על כלל הקצינים שקודמו לדרגת רס"ן החל מיום 01.01.2016 ואילך, ומחייבת אותם לעבור לקבע בכיר לכל המאוחר בחלוף 14 שנות שירות קבע מצטבר (או 12 שנים במקרה של עתודאים).
כחלק מן השינוי של המודל, הוגדר שער ארגוני נוסף אותו יש לעבור כדי להמשיך בשירות קבע מובהק עד הגעה לגיל הפרישה. החל משנת 2019 החלו ראשוני הקצינים לפגוש את השער הארגוני השני ובכל שנה שחולפת כמות הקצינים המגיעים לשער הארגוני השני הולכת וגדלה.
מזה כמה שנים החלו מתנהלים הליכי סגל שונים ומגוונים ביחס להפעלת המודל החדש בצה"ל. כך לדוגמא, במקרים רבים מתנהל מאבק בין קצינים העומדים מול הליך שחרור כפי (בד"כ בגילאי 36-40) בגין אי מעבר בשער הארגוני השני.
מנגד, ישנם קצינים שמצליחים לעבור את השער הארגוני בהצלחה ואולם מוצאים עצמם מופתעים בדרישות חדשות ובלתי צפויות מצד צה"ל ואכ"א ביחס למעמדם החדש כמשרתי קבע בכיר. אחת הבעיות הנפוצות לאחרונה נוגעת למקרים רבים בהם הקצינים שעברו את השער הארגוני השני מלינים כי
לא ידעו בזמן אמת אודות החובה להשלים קדנציה בת 7 שנים מלאות בתקן בכיר בטרם תינתן האפשרות להגיעה לפרישה לגמלאות בהתאם לחוק הצבאי.
מחדל הבנת המודל והפערים של גורמי הסגל בנושא השער הארגוני השני
לאחר בירור עובדתי שקיימנו במספר מקרים למדנו כי חילות רבים בצה"ל, ובכלל זה חיל האויר והחיל הכללי בצה"ל, לא ידעו בזמן אמת בעת שעבדו על נושא המעבר לשער הארגוני השני בתוככי החיל, כי יש דרישה של משרד האוצר ושל אכ"א להשלים קדנציה בת 7 שנים לאחר קבלת התקן הבכיר. כתוצאה מחוסר מודעותם לנושא זה הם לא שיקפו בשום שלב לקצינים המשרתים בחיל ואשר התמודדו על תקן בכיר את הדרישה האמורה.
נושא זה משתלב היטב עם חוסר הידיעה, חוסר השיקוף וקשיים רבים שהתרחשו ביחס ליישום המעבר של צה"ל כולו למודל הקבע החדש בשנים האחרונות, גם בהיבטים חשובים אחרים הקשורים במודל השירות 2016.
התחושה בקרב רבים מקציני המודל החדש, מודל השירות 2016, הינה כי הם רומו ו/או הוטעו ביחס למעבר בשער הארגוני השני, והדברים נכונים שבעתיים ביחס למשרתי הקבע הנחשבים "דור הביניים", אשר חלקם מצויים בגיל מתקדם יחסית (אזור גיל 38-40 שנים בממוצע) אשר מגלים רק בדיעבד כי הם יוכלו לפרוש לגמלאות לכל המוקדם באזור גיל 46-47 שנים, שנים ארוכות מעבר לגיל המצופה לפרישה, שהוא גיל 42 בדרך כלל.
מבדיקה שערכנו לאחרונה גילינו מספר רב של מקרים בהם גורמי הסגל של החילות השונים לא היו מודעים בעצמם בזמן אמת (בשנים 2020-2024), בשעה שניהלו את סוגיית מעבר השער הארגוני השני בעניינם של קציני החיל המצויים תחת סמכותם, לדרישת אכ"א ו/או האוצר כי יש חובה לקדנציה מלאה בת 7 שנים על תקן בכיר כתנאי לפרישה לגמלאות.
חשוב להדגיש כי הדרישה להשלמת קדנציה בת 7 שנים בתקן בכיר במסגרת השער הארגוני השני
אינה מופיעה כלל בחוק כלשהו והיא מצוינת רק במסמך מדיניות של אכ"א שאינו מהווה בשום אופן חוק ואינו בעל מדרג חוקתי מחייב.
מעבר לכך, הדרישה לקדנציה כאמור מובילה להעלאת גיל הפרישה בצה"ל באופן מעשי מגיל 42 לגיל 45-47 ובכך היא מנוגדת לגיל הפרישה הקבוע בחוק שירות הקבע בצבא הגנה לישראל (גמלאות) [נוסח משולב], תשמ"ה-1985 – אשר מוגדר כגיל 42 שנים.
השאלה, מה ניתן לעשות כדי לקצר את הקדנציה בתקן בכיר טרם הפרישה ?
חשוב להדגיש כי מסמך המדיניות שכותרתו "מדיניות הסגל בצה"ל – מסלול השירות 2016" אשר הופץ על ידי אכ"א בחודש יוני 2021 מאפשר
קיצור קדנציה בתקן רס"ן בכיר או סא"ל לתקופה הפחותה מ-7 שנים מלאות במקרים חריגים. על פי מדיניות אכ"א רשאי ראש אכ"א לקצר את משך הקדנציה ולהורות על יציאה לפרישה של קצין היושב על תקין בכיר וזאת בכפוף להצגת תכנון הזרוע או ניצול מכסות הפרישה ובאישור חטיבת הסגל – רע"ן תו"ב.

חשוב לציין כי עמדת אכ"א הרשמית הינה כי יש להשלים את מלוא הקדנציה בתקן בכיר
כתנאי בסיסי לקבלת סיכום פרישה. משמע, אכ"א אינו מאפשר פרישה בטרם 7 שנות תקן בכיר. אלא, שמקור הסמכות לאשר חריגה ולקצר את הקדנציה מאפשר פנייה פרטנית תוך הצבעה על נסיבות חריגות ובכפוף לניצול מכסות פרישה או תכנון זרועי, ועד כה נעשה הדבר במקרים בודדים בלבד בכל צה"ל בשנים החולפות.
אנו נמליץ לכל משרת קבע היושב על תקן בכיר ואשר סבור כי סוגיית משך הקדנציה בתקן בכיר לא הועברה לידיעתו טרם הדש"ב והסיכום לקבלת התקן הבכיר לפנות אלינו ותאם שיחת ייעוץ מעמיקה לקבלת ייעוץ פרטני ובחינת המקרה בטרם פנייה כלשהי לגורמי אכ"א.
לאור ההגדרות הברורות במסמך המדיניות של אכ"א ביחס לתנאים הנדרשים כדי לאשר חריגה מתקופת הקדנציה המלאה, במסגרת הייעוץ שייערך יש להידרש לכלל האספקטים הקשורים בהנהלות גורמי הסגל בעת המעבר לשער הארגוני השני, להתכתבויות וסיכומים שהתנהלו בזמן עבר ולאפשרות רתימת הזרוע לדרישת הקיצור המתבקשת מאכ"א.
נמליץ בפניכם שלא למהר ולהגיש באופן עצמאי, ללא התייעצות מול עורך דין המומחה בתחום הנ"ל, בקשה לא מקצועית ולא מיטבית לגורמי הסגל באכ"א, וזאת לשם מניעת האפשרות כי צה"ל ידון בבקשה וידחה אותה, מה שיקשה על שינוי ההחלטה במעלה הדרך.