קרדיט תמונה: דובר צה"ל
מאז פרוץ מלחמת חרבות הברזל ביום 07.10.2023 התקבלו מאות רבות של פניות מצד אזרחים המבקשים לשוב לשירות צבאי, בחובה או במילואים, על מנת להצטרף למאבק המלחמתי ולסייע בהגנה על הבית. על מנת לסייע בקידום הבקשות הללו יש להבין קודם כל את הנושא ואת חוקי הצבא בעניין.
לפיכך, ננסה לעשות קצת סדר בדברים לטובת כל מי שמבקש לשוב לשירות צבאי בתקופה הנוכחית, בהתאם לחלוקה לסוגי האוכלוסיות הרלוונטיות:
איזה פטור קיבלתי ? – פרופיל 21 רפואי/נפשי או פטור אי התאמה
יש להפריד בין אוכלוסיות שונות בהקשר זה:
האוכלוסייה הראשונה כוללת חיילים לשעבר בחובה (או אפילו מיועדים לשירות שטרם גויסו) ושהותאם להם בעבר
פרופיל בצבא שפוסל שירות (פרופיל 21) על רקע רפואי או נפשי. אוכלוסייה זו יכולה לשוב לשירות צבאי בהתאם לתנאים מצטברים הקשורים בגיל הפונה, בשאלה אם שירת בפועל בעבר או שוחרר טרם שירות, האם עבר הכשרה צבאית כלשהי (טירונות, קורס וכו') וכן בעיקר בסוגיית הסיבה לשחרור והתאמת הפרופיל בעבר.
על מנת לשוב לשירות צבאי יש להוכיח לצה"ל כי המצב הרפואי שהתקיים בזמן השחרור בעבר (האבחנה הרפואית/נפשית) אינה קיימת עוד נכון להיום. בדרך כלל נכון יהיה להצטייד בחוות דעת רפואית של רופא מומחה, מעודכנת למצב היום, אשר מתעדת כי האבחנה שהייתה בעבר אינה קיימת עוד או שקיימים מבחנים של כשירות רפואית בהתאם לספר הפרופילים הצבאי.
האוכלוסייה השנייה כוללת חיילים או מלש"בים ששוחררו משירות על רקע אי התאמה (לא בפרופיל 21) בעקבות החלטת של
ועדת התאמה לשירות. לגבי אוכלוסייה זו – הדרך לשוב לשירות גם כן קיימת אך דרך הפנייה לצה"ל הינה שונה ודורשת פנייה לגורמי כח האדם במיטב בדרישה לביטול פטור אי התאמה, ואינה קשורה כלל במצבו הרפואי של הפונה.
האוכלוסייה השלישית הינה למעשה מי שסיימו שירות חובה מלא ובמעמד שחרורם הוזן להם
פטור ממילואים. חלק אחר של משרתים יתכן ואף שירת במילואים תקופה מסוימת ואולם ברבות הזמן שוחרר מחובת שירות המילואים באופן שלישותי כאשר כלל הנמנים על קבוצה זו מצויים בסטטוס "פטור ממילואים", ללא קשר לסוגי הפטור שנמנו קודם לכן.
עד איזה גיל אני יכול לחזור לשירות צבאי ?
צה"ל קבע כי גברים יוכלו לשוב לשירות סדיר (שירות חובה בצה"ל, בשונה משירות מילואים) עד לגיל 29, ונשים עד לגיל 26 כל מי שמצוי בגיל מבוגר יותר מגילאים אלו – יוכל לשוב לשירות מילואים בלבד, לכל היותר.
חשוב להבהיר, כי גברים לו יוכלו לשוב לשירות חובה בתפקידי לחימה מעבר לגיל 26. ולכן גברים המצויים כבר בגילאים 26-29 יוכלו לבקש לשוב לשירות חובה בתפקידים שאינם במערך הלחימה בלבד, קרי תפקידים עורפיים בלבד.
לאיזה שירות אני מבקש לחזור – חובה או מילואים ?
בשונה משירות חובה, לגבי שירות מילואים יכול כל אדם, ללא תלות בגילו, לבקש לשוב ולהימנות על מערך משרתי המילואים. במקרים אלה, ברור כי יש יתרון למי שכבר שירתו בשירות חובה והוכשרו ברובאי 02 ומעלה וניתן להשיבם למערך המילואים בלא הכשרה צבאית כלשהי.
לגבי מי שמבקש לשוב לשירות חובה מלא ו/או להשלמת יתרת השירות שנותרה לו משירותו החלקי – במצב זה יש לקבוע את כשירותו של המבקש לשוב לשירות, לבחון את כשירותו הרפואית (פרופיל) העדכנית, ולהעבירו לקצין מיון לצורך בחינת אפשרויות השיבוץ.
איך מגישים בקשה לחזור לשירות צבאי ? כמה זמן נמשך הטיפול ?
הגורם המטפל בכלל בקשות החזרה לשירות בצה"ל הינו תא מוחזרי שירות הממוקם ביחידת מיטב בתל השומר. בסמכותו של ראש תא מוחזרי שירות במיטב לבחון את הבקשות המופנות אליו ולאחר בחינת הנתונים של כל פונה לשקול לזמנו לריאיון אישי או לשלול את הבקשה ללא צורך בראיון.
כמובן, שראש תא מוחזרי שירות שוקל את מכלול הנתונים (גיל, מצב משפחתי, הכשרה קודמת, מדרג הכשרה צבאי (רובאי), רישום פלילי בעברו של הפונה, אירועים חריגים בזמן השירות הצבאי של הפונה, חקירות מצ"ח ואינדיקציות מצ"ח בעברו של הפונה, מידת המוטיבציה, סוגיות רפואיות רלוונטיות וכו').
לעיתים נדרש תא מוחזרי שירות לקבל את עמדתם של גורמים צבאיים אחרים בטרם תתקבל החלטה – כגון חוות דעת המערך הנפשי בצה"ל, חוות דעת גורמי רפואה, ראש מדור פרט וכו'. לאחר קבלת עמדתם ביחס לכל מקרה – מתקבלת החלטה בדבר זימון לראיון אישי או דחיית הבקשה.
היה וחלילה הוגשה בקשה והמענה היה שלילי (קרי: צה"ל מסרב לקבל את הפונה לשירות חובה/מילואים) – במקרה שכזה ניתן ורצוי להגיש ערעור על החלטתו של ראש תא מוחזרי שירות בפני הגורם המוסמך במיטב/עתכ"א.
משרד קוזניץ, פסח ושות' מברך ותומך בימים קשים אלה בכלל הפונים המבקשים לשוב לשירות צבאי כזה או אחר, והמשרד נרתם מזה זמן לסייע לכלל הפונים בהקשר זה. לקבלת מידע נוסף בקשר לסוגיית ביטול פטור ו/או חזרה לשירות סדיר/מילואים ניתן ליצור קשר עם משרדנו בהתאם לדרכי ההתקשרות שבאתר.