הדין הצבאי מאפשר לאנשי קבע להתיר את התחייבותם, על פי העילות הקבועות בפקודות. עם זאת, במקרים רבים דרישת התרת ההתחייבות מגיעה דווקא מצד המערכת הצבאית ולא מהחייל המשרת בקבע, על פי הדין הצבאי המערכת יכולה להגיש בקשה להתרת ההתחייבות בכפוף לעילות הקבועות בפקודות.
שירות קבע הוא מסלול ייחודי המיועד למי שרואה בצה"ל כמקום עבודתו לתקופה קצרה או ארוכה. ברוב המקרים שירות הקבע מתחיל מיד לאחר סיום תקופת שירות החובה, אך לעתים החייל משתחרר משירות החובה בצה"ל ומתגייס לשירות קבע במועד מאוחר יותר. ישנם מקרים בהם המערכת הצבאית דורשת מחיילים בשירות חובה להתחייב לשירות קבע על מנת לזכות בשיבוץ לתפקיד המצריך תקופת הכשרה ארוכה. השירות בקבע מיועד לחיילים המהווים את השדרה הפיקודית והמקצועית בצבא, מדרג הביניים ומעלה. חשוב לדעת כי שירות קבע מבוסס על חוזה בין משרת הקבע לבין צה"ל, חוזה השירות קובע את תנאי השירות וחייב לכלול פירוט אודות משך השירות ואת החובות והזכויות לחייל המשרת בקבע.
באוגוסט 2010 ועדת הערר למשרתי הקבע בצה"ל, זהו צעד חשוב וקריטי עבור המשרתים בקבע מאחר ועד להקמתה, מערכת היחסים בין משרתי הקבע בצה"ל לבין המערכת הצבאית, נמצאו במעין חלל משפטי שטרם הוגדר. מצב זה גרם לכך שמשרתי הקבע לא יכלו לפנות לערכאה שיפוטית כדי לדון בעניינם למעט בג"צ. החוק החדש הוביל להקמת ועדת ערר חיצונית למערכת המשפט הצבאית, תפקיד הוועדה לדון בסכסוכים כספיים בין משרתי קבע לצה"ל. חשוב לזכור כי למשרתי קבע בצה"ל אין זכות התאגדות, כמו כן אין להם יחסי עובד מעביד כפי שמקובל בקרב שכירים באזרחות ובצבאות מערביים שונים משרתי קבע אינם זוכים למעמד של עובד קבוע כמו עובדי המדינה, וצה"ל יכול לפטר משרתי קבע בעילות שונות כמו היעדר אופק שירות. צה"ל רשאי לפטר משרתי קבע במסגרת ועדת התרת התחייבות לקבע – לרוב מטעמים הקשורים לאירועים פליליים.
שירות בקבע נחשב לתובעני במיוחד, לכן צה"ל מציע תנאים משופרים לחיילים החותמים על חוזה שירות לקבע. חוזה שירות קבע רגיל הוא לתקופה שאינה עולה על חמש שנים, אך כאשר החייל מקבל הטבה כלשהי מהמערכת הצבאית, למשל קורס מקצועי או לימודים לתואר ראשון, החייל נדרש לחתום על חוזה לשירות קבע קשיח. ראוי לציין כי גם עתודאים וקד"צניקים חייבים לחתום על חוזה שירות קבע קשיח. בעיני המערכת הצבאית אין בעיה עם חוזה לשירות קבע קשיח מאחר והחייל זוכה להכשרה ממושכת, לשיבוץ במקצוע שרכש ולשלל הטבות בתקופת השירות, לכן בתמורה לכך עליו לחתום על חוזה קשיח.
עתודאים רבים אינם מרוצים מהמסלול שבחרו בגיל 18 או מהשיבוץ במקצועי, למשל שיבוץ לתפקיד שזיקתו למקצוע שרכשו שולית. באפשרותם להגיש בקשה להתרת התחייבות לקבע, אך מומלץ להגיש את הבקשה להפרת חוזה עתודה לאחר סיוע משפטי של עורך דין צבאי מנוסה. במקרים מסוימים הצבא אינו מעוניין להתיר את החוזה כדי לא לאבד אנשי מקצוע מיומנים ובגלל ההשקעה העצומה בהכשרת החייל. לעתים הצבא כופה על העתודאים להמשיך בשירות קבע, מצב זה יוצר מרמור ותסכול רב.
הוועדה להתרת התחייבויות דנה במקרים בהם החייל מעוניין להתיר את התחייבותו ובמקרים בהם צה"ל מעוניין לעשות זאת. הוועדה מתכנסת אחת לתקופה, היא מזמנת את משרת הקבע לדיון בפניה. זהו הליך משפטי לכל דבר ועניין, לכן אין לוותר על ייעוץ של עורך דין צבאי המכיר את התחום ותפקידו לסייע למשרת הקבע במלחמתו במערכת.
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם עוד היום