סעיף 130 לחוק השיפוט הצבאי קובע כי עבירה מסוג התנהגות שאינה הולמת חלה על חייל בדרגת סמל או בדרגה גבוהה יותר, מאחר וניתן לדרוש מהחייל הוותיק והמנוסה להפנים את ערכי המערכת הצבאית ודרישותיה. כך לדוגמה, בעת משפטו של אלאור אזריה, שהיה בדרגת סמל בעת המשפט, נקבע כי מעבר להרשעתו בהריגת מחבל במהלך הפיגוע בחברון, הוא אשם גם בעבירת התנהגות שאינה הולמת, דין העבירה על פי חוק השיפוט הצבאי הוא עד שנת מאסר.
המערכת הצבאית מעוניינת לשמור על טוהר מידות ונורמות התנהגות ראויות מצד החיילים, כלפי חיילים אחרים, מפקדים, כלפי הצבא ושמירת תדמיתו, וכמובן כלפי אזרחי המדינה. לכן, בסעיף 130 לחש"ץ (חוק שיפוט צבאי) נקבע כי חייל בדרגת סמל או בדרגה בכירה יותר, חייב להתנהג באופן ההולם את דרגתו או מעמדו ועמדתו בצה"ל.
מקום בו החייל מורשע בעבירה של התנהגות אשר אינה הולמת את תפקידו ועמדתו, הוא צפוי לעד שנת מאסר בפועל.
הצבא מצפה מחייליו ומפקדיו להתנהג בהתאם לערכי המערכת הצבאית ודרישותיה, אך ההגדרה הרחבה למונח הערכי כיצד לנהוג באופן הולם מותירה כר נרחב לפרשנות. חשוב לזכור כי חיילי צה"ל משרתים בצבא על פי החוק המחייב, במהלך שירותם הצבאי הם עלולים להיקלע למצבים מורכבים ולקונפליקטים שונים. הצבא דורש מחיילים ותיקים ומנוסים, בעיקר אלה הנמצאים בצד הפיקודי, להוות דוגמה לאחרים ולמלא את תפקידם בצורה מקצועית, אחראית, שקולה ואמינה, הרבה מעבר לדרישת הצבא מהפקודים שלהם.
ככל שדרגת החייל גבוהה יותר, כך המערכת מצפה ממנו להתנהג בהתאם ובאופן הולם למעמדו במערכת הצבאית. אם החייל עובר עבירת התנהגות הנחשבת לבלתי הולמת, ניתן להעמידו לדין בגין העבירה, במקביל להעמדתו לדין בגין העבירה הנלווית כמו שימוש בלתי חוקי בנשק, שימוש בסמים בצבא, עבירות מין בצבא, אלימות, מרמה וכיוצא בזה.
החוק הצבאי קובע כי כל חייל בדרגת סמל ומעלה יכול לעמוד לדין בגין עבירת התנהגות שאינה הולמת, בצירוף העמדה לדין בגין עבירת נלווית: סמים, מין, שימוש בלתי חוקי בנשק, אלימות, מרמה וזיוף, פגיעה בטוהר ההליך המשפטי, גנבה, היעדרות מהשירות, עבירות תנועה ועוד.
חשוב לפנות לסיוע משפטי הניתן על ידי עורך דין צבאי מנוסה, מומלץ לשכור את שירותיו של עורך דין המתמחה בתחום זה, מיד לאחר קבלת הזימון לחקירה במצ"ח.
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם עוד היום