מטרתו של דין משמעתי בצבא וחוק משפט צבאי היא בעיקר לאפשר את תפקודה התקין של היחידה ולשמור על הסדר והמשמעת, ולכן הדין המשמעתי הוא הליך פיקודי בעל מאפיינים של הליך שיפוטי.
אחרי כמה זמן אפשר לשפוט חייל? צריך לשפוט בתוך 7 ימים מיום הגשת התלונה. יחד עם זאת, אם הועמדת למשפט צבאי באיחור, המשפט תקף, כל עוד לא חלפו יותר מ-3 שנים מיום העבירה או 180 ימים מיום השחרור, עבור חייל סדיר, ו-3 חדשים מתום שירות המילואים, עבור חייל מילואים. ככלל, לא ניתן לבטל משפט בצה"ל שהתקיים באיחור.
אם הועמדת למשפט צבאי בגין מעשה מסוים, לא ניתן לשלול את חופשתך ("לרתק" אותך ללא משפט) בגין אותו מעשה. כמו כן, אם נשללה חופשתך, לא ניתן להעמידך לדין על אותו מעשה, אלא באישור פרקליט (כלומר, אסור "לרתק עד המשפט").
כחייל שנשפט, אתה רשאי להביא עדים רלוונטיים להוכחת גרסתך, ולשאול אותם שאלות, אלא אם כן ניתן להוכיח את עדותם בדרך אחרת. כמו כן, אתה רשאי להציג ראיות הרלוונטיות לאשמתך. הנך רשאי לטעון את טענותיך פעמיים – פעם אחת לעניין האשמה, ובמידה וקצין השיפוט החליט שאתה אשם – הנך רשאי לטעון טענות להקלה בעונשך. אינך יכול לטעון טענות באופן בלתי מוגבל אלא רק במידה שתאפשר הסברת גרסתך באופן סביר לקצין השיפוט (קצין השיפוט הוא המחליט כמה זמן תוכל לטעון טענותיך). אינך רשאי להיות מיוצג בהליך המשמעתי על ידי עו"ד, אולם אם אתה נשפט בהוראת פרקליט צבאי, זכותך להביא חוות דעת נגדית של סנגור מטעמך.
אי קיום כלל/ים מכללי הטקס המחייבים במשפט צבאי (כגון: אי חבישת כומתה ע"י הנוכחים, ליווי הנאשם במשפט ע"י חייל בדרגה נמוכה מדרגתו וכיו"ב), לא יביאו לביטול משפט (אך ניתן להגיש קבילה על חריגה מכללים אלה). כמו כן, אין חובה להציב דגל ישראל בחדר/באוהל במהלך המשפט.
במהלך המשפט הצבאי, לחייל יש כמה זכויות שחשוב מאוד להכיר. ראשית, טרם המשפט החייל רשאי לעיין בראיות הנוגעות להעמדתו לדין ולהכיר את כלל החומרים. כמו כן, אין להשמיע עדויות נגד החייל כאשר הוא אינו בנמצא, או לשפוט את החייל כאשר אינו נוכח.
במהלך הדיון, חייל יכול להיעזר בעו"ד צבאי, להביא לדיון עדים רלוונטיים שיעזרו לו להוכיח את הגרסה שלו לאירועים, להציג ראיות מזכות ולטעון טענות.
חשוב לדעת שחייל שמובא למשפט צבאי בעל זכות מלאה להתייעץ עם עורך דין. בין אם יש אמת בהאשמה נגדכם ובין אם אתם זכאים לחלוטין, עורך דין צבאי המתמחה במשפט הצבאי יוליך אתכם צעד אחר צעד בכיוון הנכון ויעזור לכם להתמודד עם הבעיה שנקלעתם אליה.
שימו לב כי בדין משמעתי (עבירות משמעת) אין לחייל זכות לייצוג על ידי עורך דין, אך תמיד מומלץ להיוועץ עם עו"ד ולקבל את נקודת מבטו ועצות חשובות.
עורך דין צבאי הוא עורך דין המתמחה בדין הצבאי. הוא מכיר היטב את הפרקליטות הצבאית ואת המשפט הצבאי, ולכן הוא האדם הנכון ללוות אתכם בצורה הטובה ביותר בתקופת המשפט המלחיצה.
עו"ד צבאי מומחה בכל ההליכים המשפטיים הנוגעים לעבירות בצה"ל ועבירות פליליות במסגרת תפקיד צה"לי, בין אם מדובר על נפקדות, סירוב פקודה, התרשלות, וכן עבירות פליליות כמו גנבה, תקיפה, שימוש בסמים או עבירות מיניות.
עו"ד צבאי ילווה אתכם צעד אחר צעד בתהליך ההעמדה לדין, עוד משלבי החקירות ועד ריצוי העונש במידה וניתן. הוא יידע להכין אתכם לחקירות הקשות של מצ"ח, יגן על הזכויות המלאות שלכם, ייצג אתכם במשפט וכדומה.
בני קוזניץ הוא עורך דין צבאי עם שנים של ניסיון עשיר בדין הצבאי ובטיפול בתיקי עריקים, סחר בסמים, שימושים בלתי חוקיים בנשק, אלימות וכדומה.
עו"ד בני קוזניץ ייצג במהלך השנים נאשמים רבים בערכאות הצבאיות. אם קיבלתם זימון למשפט צבאי, אתם מוזמנים להתייעץ עוד היום עם עו"ד בני קוזניץ
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם עוד היום