עבירת ביזה היא אחת העבירות החמורות שמביאות למשפט צבאי. העבירה נחשבת לעבירה חמורה במיוחד, כזו שיכולה להביא להרשעה בכלא צבאי ולמאסר שיכול להימשך שנים ארוכות (ועד עשור שלם).
אם אתם חשודים בעבירת זו, חשוב להבין את ההבדל בינה לבין לעבירת גניבה, את ההליך של משפט צבאי בכל הקשור לעבירות ביזה וכן מתי מומלץ להתייעץ עם עורך דין צבאי. כל הפרטים בהמשך המאמר.
ביזה משמעותה גניבה של רכוש של אדם שעזב את ביתו באופן זמני. לרוב, המונח מתייחס למקרים של קרבות או מלחמה, כאשר אזרחים נוטשים את ביתם מחשש לסכנה והצבא או חייליו בוזז את רכושם.
גם במקרים של אסונות טבע – כמו צונאמי, רעידות אדמה, שריפות וכדומה – יכול להתרחש מצב של ביזה, כאשר הפושע בוזז את ביתם של אלו שנטשו אותו מפאת סכנה כלשהי.
בימים עברו, היה זה מקובל לצבא זר לבזוז את רכוש האויבים, אולם כיום מדובר על פשע חמור ולא מוסרי שלא ייעשה. העבירה יכולה להתרחש בין אם כי בעלי הבית נטשו את המקום או כי אין להם יכולת להתנגד או להגיב לגניבה.
בצה"ל, ביזה מתרחשת כאשר חייל או מספר חיילים בוזזים וגונבים חפצים ורכוש בעת קרב, במהלך פעילות מסוימת בשטחים כבושים, מבצעים צבאיים, בשעה של מהומות באזורים נפיצים וכדומה.
כל סוג של גניבה מהאויב נחשב לביזה – גם לקיחת כמה שטרות כסף שישבו על השולחן בבית, וכמובן בזיזה של רכוש יקר יותר כמו תכשיטים או כסף רב.
בצה"ל ישנו חוק ברור וחד משמעי בנוגע לעבירות ביזה והפעולה הזו אסורה לחלוטין. הסעיף המתייחס לביזה הוא סעיף 74 בחוק לשיפוט הצבאי, והוא אומר כך: "חייל שבז ביזה, או שפרץ לבית או למקום אחר כדי לבוז ביזה – דינו מאסר עשר שנים". גם על פי המשפט הבינלאומי ביזה היא אסורה. חייל החשוד בביזה יעמוד במשפט צבאי וייאלץ להתייעץ עם עורך דין צבאי במטרה ולנסות להקטין את תקופת המאסר שלו בכלא צבאי.
צה"ל רואה בחומרה עברות ביזה ומבדיל אותן מעבירות גניבה. לביזה יש משמעות עמוקה יותר מאשר גניבה "רגילה", וזו הסיבה שהעונש על עבירה זו חמור יותר ומתייחסים אליה בצורה רצינית יותר.
בעוד, כפי שציינו, עבירת זו יכולה להביא לעשר שנות מאסר בכלא צבאי, העונש המקסימלי על עבירת גניבה (גניבה מחייל בגדוד, למשל), הוא עד שנתיים בלבד.
יש סיבות רבות למה ביזה נחשבת לעבירה חמורה יותר. ביזה נחשבת לפעילות בלתי מוסרית, כזו שמשבשת את התדמית של צה"ל כצבא מוסרי – שהרי כניסה לבתי אויב, ניצול של היעדרות או מצוקה ולקיחת רכוש לצורך עצמי נחשבים לפעילות בלתי מוסרית. ביזה נחשבת לפעילות ברברית שמכתימה את טוהר הנשק וכן מעוררת ביקורת רבה ברחבי העולם.
כמו כן, פעילות הביזה בשעת קרב או בשעת פעילות מבצעית יכולה להיות מסוכנת עבור החייל ועבור חבריו, מה שהופך את העבירה לחמורה אפילו יותר.
במהלך משפט צבאי יילקחו בחשבון נסיבות הביזה. ישנן נסיבות מחמירות ונסיבות מקלות הנוגעות לעבירות ביזה. נסיבות מחמירות כוללות שווי של רכוש העולה על סכום של 500 ש"ח, ביזה שנעשתה תוך שימוש באלימות וכוח או תוך ניצול מצב בריאותו של האויב, ביזה שהתבצעה על ידי מספר חיילים תוך תכנון מראש, וכן לקיחת רכוש משמעותי בעל ערך אישי או תרבותי.
לצד הנסיבות המחמירות, ישנן גם נסיבות מקלות שיכולות להקל משמעותית על העונש. נסיבות כאלו יכולות להיות שווי רכוש נמוך, השבת רכוש והבעת חרטה.
חשוב לדעת כי העבירה נחשבת לעבירה פלילית גם בחיים האזרחיים, לאחר סיום השירות הצבאי. שימו לב כי ביזה אסורה גם לפי אמנות ג'נבה ותקנות האג, ויכולה לסבך את החייל הבוזז גם עם החוק הבינלאומי. לכן, אין לזלזל בתהליך המשפט.
באם אתם חשודים בביזה, חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין צבאי לפני הגעה למשפט צבאי. פעמים רבות שופטים נוטים להקל בחומרת העונש ולצמצם אותו לעונש מאסר של מספר חודשים, אך לצורך כך יש להיעזר בעורך דין צבאי מומחה.
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם עוד היום