ראשית נעשה קצת סדר במונחים. רבים טועים להתבלבל בין המונח "בית משפט צבאי" לבין המונח "בית דין צבאי". בית משפט צבאי הינו בית משפט אשר הוקם מכוח תחיקת הביטחון בשטחי יהודה ושומרון. הגורמים הנשפטים בבית המשפט הצבאי הינם פלשתינים תושבי השטחים אשר נידונים בו בגין עבירות ביטחוניות ופליליות.
בחקיקה הנוהגת בבית המשפט הצבאי נובעת מצווי האלוף ומהחקיקה הירדנית שהיתה נוהגת במקום בשנת 1967, ערב מלחמת ששת הימים. בית הדין הצבאי, לעומת זאת, הוא פורום בו דנים חיילים בגין עבירות פליליות שביצעו.
חוקי משפט צבאי – זכויות החייל בצבא בדין המשמעתי בצה”ל>>>
בית דין צבאי הינו בית משפט צבאי שהוקם מכוח חוק השיפוט הצבאי ותפקידו לדון בעבירות פליליות של חיילים. בית הדין מוסמך לדון חיילים בגין כל סוגי העבירות הפליליות הקיימות ולא רק אלה המוסדרות בחוק השיפוט הצבאי. בניגוד לבתי המשפט האזרחיים, שם קיימת גם ערכאת שלום, בבתי הדין הצבאי ישנן שתי ערכאות עיקריות בלבד:
בתי הדין הצבאיים המחוזיים מחולקים לפי מחוזות וממוקמים בשלושה מקומות שונים ברחבי הארץ. בית הדין הצבאי בחיפה עוסק בחיילים המשויכים לפיקוד צפון ולחיל הים. בית הדין הצבאי בקסטינה עוסק בחיילים המשויכים לפיקוד דרום ולזרוע היבשה.
חיילים המשויכים לשאר המחוזות והפיקודים (פיקוד מרכז, פיקוד העורף, מטכ"ל וחיל האוויר) נידונים בבית הדין הצבאי ביפו. הערכאה השנייה כאמור, הינה בית הדין הצבאי לערעורים. בית הדין לערעורים הינו ערכאת ערעור על החלטות בתי הדין הצבאיים המחוזיים למיניהם ונמצא בבסיס הקריה בתל אביב.
שופטי בית הדין הצבאי ממונים על ידי נשיא המדינה לפי בחירה של ועדה לבחירת שופטים משפטיים. רוב העבירות בבתי הדין הצבאיים המחוזיים נידונות על ידי הרכב של שלושה שופטים מתוכם יהיה לפחות שופט צבאי משפטן אחד ולפחות קצין אחד מהפיקוד או החיל הרלוונטי שאינו משפטן.
סמכות הענישה של אותם הרכבים של בתי דין צבאיים אינה מוגבלת אלא לבד מההגבלה הקיימת בחוק כמובן, לפי סוג העבירה. העבירות הנפוצות יותר, עבירות שעניינן היעדר מן השירות או עבירות סמים קלות, נידונות על ידי דן יחיד שהוא שופט משפטן.
סמכות הענישה של דן יחיד מוגבלת לשנת מאסר בפועל למרות שסעיפי החוק מאפשרים ענישה מחמירה יותר. במקרים בהם הפרקליטות סבורה כי העונש אמור להיות גבוה משנת מאסר, קיימת בידה האפשרות להגיש בקשה לנשיא בית הדין הצבאי או לסגנו להרכיב הרכב של שלושה שופטים כך שסמכות הענישה תהיה ארוכה יותר משנת מאסר.
אין הדבר מוביל בהכרח לכך שהענישה תהיה חמורה משנת מאסר אך הסכמת נשיא בית הדין להרכבת הרכב בתיקים אלה פותחת את הדרך לכך. מרבית הרכבי השופטים בבית הדין הצבאי מורכבים מאב בית דין אשר הינו שופט משפטן ושני קצינים מהפיקוד או החיל הרלוונטי.
חשוב להבין כי משקל קולו של כל אחד משופטי ההרכב הינו זהה לחלוטין. כן, בניגוד לסברה, חוק השיפוט הצבאי קובע כי כל החלטה תתקבל בדעת רוב אף אם השופט המשפטן הינו בדעת המיעוט. לבד מערכאות אלה, הוקם גם בית דין מיוחד אשר מתכנס לעיתים נדירות בהן הנאשם, או אחד מהנאשמים, הינו בדרגת סא"ל ומעלה. בית הדין הצבאי פועל כמו בית משפט פלילי לכל דבר ועניין. סדרי הדין בבית הדין, הכללים לפיהם פועל בית הדין, מוסדרים בחוק השיפוט הצבאי ובחוק סדר הדין הפלילי. באתר מספר רב של פסקי דין והחלטות של בתי הדין הצבאיים השונים, הנכם מוזמנים להמשיך לגלוש ולמצוא אותם לפי הנושאים השונים בסרגל מימין.
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם עוד היום