רבים הם החיילים אשר מבקשים להמשיך ולעסוק במקצועות ספורט שונים במסגרת אגודות הספורט במהלך השירות הצבאי שלהם. הכדורגלן הצעיר או הטניסאית הצעירה, אשר השקיעו את כל ילדותם בקידום קריירת הספורט שלהם מגיעים לצבא מלאי מוטיבציה ורצון להמשיך בקריירה הספורטיבית שפיתחו במהלך השנים. רצון זה מתנגש פעמים רבות עם צורכי הצבא אשר מטבע הדברים לא מתחשב תמיד ברצונות אלה עת הוא משבץ את החיילים ליחידות השונות.
מדי שנה מכיר הצבא במכסה מוגבלת של חיילים אשר מוכרים כספורטאים מצטיינים או ספורטאים פעילים. ההכרה כספורטאי מצטיין או ספורטאי פעיל מתבצעת על ידי ועדת הספורט הצבאית אשר מורכבת משני נציגי צבא, אחד מהם מפקד מיט"ב או סגנו, ומנציג של רשות הספורט. הועדה מתכנסת שלוש פעמים בשנה ומקבלת מהמחלקה לספורט תחרותי את רשימת המועמדים להכרה כספורטאים מצטיינים או כספורטאים פעילים. כך למשל, ספורטאי מצטיין או ספורטאי פעיל ישובץ ביחידה במרחק שאינו עולה על 60 ק"מ מהמקום שבו הוא מתאמן בדרך כלל. המותר במקרה זה מגיע לארבע לילות.
צה"ל מאפשר לספורטאים מצטיינים או פעילים עד 90 ימי חופשה מיוחדת בשנה לצורך ייצוג מדינת ישראל במחנה אימונים, הופעה או תחרות במסגרת רשמית בהם עתיד החייל לייצג את מדינת ישראל. ספורטאי מצטיין או ספורטאי פעיל זכאים אף
לדחיית שירות (לתקופה שלא תעלה על 120 ימים בשנה) ואישורי יציאה לחוץ לארץ והכול על מנת לאפשר לספורטאי להשתתף במחנות אימונים או תחרויות רשמיים בהם הוא מייצג את מדינת ישראל או לא רשמיים.
רבות דובר בתקשורת על "חוק בן סהר" או, בשמו הרשמי, חוק שירות ביטחון (תיקון – מעמד לספורטאים מצטיינים), התשס"ז-2007, אשר לכאורה אמור היה להסדיר מעמדו של "ספורטאי עילוי" תוך מתן פטור לאותו ספורטאי משירות ביטחון והמרתו בשירות לאומי בחו"ל בשגרירויות ישראל או בקהיליות יהודיות. מעטים יודעים כי "חוק סהר" מעולם לא אושר על ידי הכנסת ולמעשה הצעת החוק נזנחה לאחר שפקודות הצבא שונו כך שניתן להכיר כיום גם ב"ספורטאי מצטיין שהינו בעל הצטיינות יתירה".
על פי ההסדר הקיים בצבא, ספורטאי מצטיין שהינו בעל הצטיינות יתירה, ובפניו הזדמנות חד פעמית להכשרה מקצועית מחוץ לישראל, שעשויה לתרום תרומה מכרעת להמשך התפתחותו המקצועית, ואין מסגרת מקבילה בישראל המאפשרת התפתחות מקצועית ברמה דומה יהיה זכאי לדחיית המשך השירות הצבאי לצורך אימונים בחו"ל לתקופה שלא תעלה על שנה בכל פעם ובסך הכול ארבע שנות דחיית שירות או לקיצור משך שירות החובה לתקופה של שנה אחת. במקרים חריגים ביותר רשאי אותו "ספורטאי עילוי" אף לפיצול השירות הצבאי כך שבמשך תקופת שירותו יהיה לפרקים בסטאטוס של דחיית שירות ולפרקים בשירות צבאי פעיל או לפטור משירות בטחון. הנך מיועד להתגייס ופוחד לאבד את מעמדך כספורטאי ? הגיוס יגרום לך להפסיק אימונים ? יש פתרון ניתן בהחלט לפעול מול רשויות הגיוס, האגודה המקצועית וצה"ל על מנת להסדיר את מעמדו של כל ספורטאי, לפני הגיוס ו/או במהלך שירותו הצבאי . למידע נוסף, ייעוץ משפטי פרטני ושיחה עם עורך דין צבאי העוסק במעמדם של ספורטאים ניתן ליצור קשר עם משרדנו בטלפון: 03-5288580 או בנייד 050-5531062(עו"ד עידן פסח) 0524445559 (עו"ד בנימין קוזניץ). בהצלחה.
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם עוד היום