נפקדות משמעותה היעדרות שלא ברשות מהשירות הצבאי – כלומר, חייל בשירות סדיר או משרת מילואים שנעדר מהשירות ללא קבלת אישור. חייל אשר לא שב ליחידתו לאחר מספר הימים המוגדר בחוק, 21 יום, יהפוך מ"נפקד" ל"עריק".
נפקדות היא עבירה פלילית אשר חשוב להכיר את משמעותה ואת ההשלכות השונות שלה במידה ואתם שוקלים להיעדר מהשירות הצבאי.
סעיף 94 לחוק השיפוט הצבאי קובע: "חייל שנעדר משירותו בצבא, או מהמקום שהוא חייב כדין להימצא בו אותה שעה, דינו – מאסר שלוש שנים, אלא אם הוכח כי היה לו היתר או הצדק סביר אחר לכך." מעצם ניסוח הסעיף ניתן להבין את חומרת העבירה בחוק השיפוט הצבאי.
נפקד הוא כל חייל שלא התייצב לשירות, שעזב את היחידה ללא רשות או לא חזר במועד שנקבע לו, שלא נמצא במקום בו הוא אמור להימצא, שיצא מהארץ ללא קבלת היתר ועוד בסגנון זה. למעט מקרים חריגים, חייל המואשם בנפקדות נשפט בדין משמעתי (ולא בבית דין צבאי, ולכן לא יירשם לו רישום פלילי).
נפקדות נחלקת לשני סוגים: נפקדות עד 24 שעות ונפקדות בת יותר מ-24 שעות.
חייל שנעדר מיחידתו אך חוזר אליה עד 24 שעות, יטופל בדין משמעתי, אך תקופת היעדרותו לא תיחשב כתב"ן שלילי ("דפוק") ולא תוקפא משכורתו הצבאית. חייל שנפקד למעלה מ-24 שעות וחוזר ליחידה תוך פחות מ-100 יום יטופל אף הוא בדין משמעתי על פי חוק השיפוט הצבאי, אך ימי היעדרותו ייחשבו תב"ן שלילי – כלומר, יהיה עליו להשלים את הימים אותם החסיר.
חייל אשר נעדר מהשירות למעלה מ-21 ימים מוגדר שלישותית עריק.
חייל אשר מדווח כעריק, מוצב ביחידה בשם "רמ 6ב עריק בארץ", אשר מתופעלת על ידי מדור עריקים של המשטרה הצבאית. כנגד העריק מוצאת פקודת מעצר וכן צו עיכוב יציאה מהארץ, ונעשות פעולות שונות לאיתורו והעמדתו לדין.
כאשר העריק נתפס או מתייצב, במידה והעריקות נמשכה למעלה מ-100 ימים, יוגש נגדו כתב אישום על פי סעיף 94 לחוק השיפוט הצבאי. ככל שתקופת העריקות ארוכה יותר, כך סביר כי העונש יהיה חמור יותר, כאשר לרוב מתקבל עונש מאסר של מספר חודשים. אשר גורר עימו גם רישום פלילי במשטרת ישראל, רישום אשר משפיע על חייו האזרחיים.
נפקדות בקבע של חייל קבע או קצין היא בדרך כלל מקרה חריג יותר. העונש על נפקדות בקבע תלוי בגורמים שונים, ביניהם דרגת הקצין, משך ההיעדרות והאם זו פעם ראשונה או שהיו לו עבירות קודמות.
לעתים ההיעדרות תוביל לשחרורו מתפקידו. כמו כן, איש הקבע לא יקבל משכורת בזמן ההיעדרות והכליאה. במקרים מסוימים החייל יישפט מול בית דין צבאי, דבר שיגרור לאחריו רישום פלילי.
גם היעדרות ממילואים נחשבת לנפקדות ואף יכולה להיגרר לעריקות. העונש הצפוי לנפקד במילואים תלוי בגורמים שונים, בהם האם הוא נעדר מאימון, מפעולה מבצעית או מצו 8; משך ההיעדרות; האם מדובר על היעדרות קבועה משירות מילואים; חוות דעת שניתנו על ידי מפקדיו ועוד. סיבות אלו גם יכריעו האם יועמד לדין משמעתי או צבאי.
כדי להימנע מעריקות משירות מילואים, מומלץ לנסות להסדיר את אי ההגעה לשירות המילואים עם המפקדים.
אם אתם חושבים לבצע עבירת נפקדות, עומדים בפני חקירת משטרה צבאית בנושא או שוקלים להיעדר משירות מילואים, מומלץ להתייעץ עם עו"ד צבאי שבקיא בתחום ויוכל לסייע לכם בצורה הטובה ביותר.
עו"ד בני קוזניץ הוא בעל ניסיון עשיר בהתמודדות עם היעדרות חיילים וחיילי מילואים, ואנחנו מזמינים אתכם להתייעץ איתו עוד היום.
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם עוד היום