למרבה הצער, המידע ברשת האינטרנט על
בתי הכלא הצבאיים (כמו גם על כל דבר שקשור לצבא) הוא מועט מאוד.
האתר "עולים על מדים" של הצבא נותן אמנם מידע (מוטה, אמנם, ומינימליסטי) מעניין על יחידות שונות בצבא, אבל לא מספר למתגייסים הטריים על מה צפוי להם אם יגיעו לאחד מהבסיסים הגדולים ביותר בצה"ל - כלא 4 (או בשמו הרשמי, בסיס כליאה או בס"כ 394) או כלא 6 (בס"כ 396).
מהם כלא 4 וכלא 6?
כלא 4 וכלא 6 הם בסיסי הכליאה הגדולים האמורים לשמש לכליאתם של חיילים בצה"ל אשר עברו עבירות כאלה ואחרות. בסיסי כליאה אלה משמשים הן לכליאת חיילים שנשפטו בבתי דין צבאיים ("אסירים" או "שפוטים" לאחר המשפט), "עצורים" (או "על"מים" לפני המשפט) והן לכליאת חיילים אשר נשפטו בדין משמעתי על ידי קציני שיפוט לתקופות ארוכות יחסית (הנקראים "חבושים" מלשון "מחבוש" שהוא עונש הכליאה המוטל בדין משמעתי).
יחד עם זאת, מרבית ה"חבושים" מבלים את תקופות המחבוש הנגזרות עליהם בשורה של מעצרים פיקודיים ברחבי הארץ, ולא זוכים להגיע לאחד מבסיסי הכליאה.
כלא צבאי נווה צדק מתאפיין במשמעת נוקשה, סדר יום צפוף וקשה, ואווירה דמוית טירונות. המכ"ים המוכרים מהטירונות נקראים בכלא "מד"כים" (מדריכי כליאה). לא נעים בכלא הצבאי, אבל אם לא "עושים בעיות" ומגיעים לבידוד, הוא דומה יותר לטירונות 02 מאשר לכלא של ממש.
משפחות חיילים יכולות לבקר בבתי הכלא בביקורים מתואמים מראש. את התיאום יש לבצע באמצעות
קצין העיר. כמו כן, יכולים פרקליטיהם של החיילים להגיע לבקרם בכל עת, בכפוף לתיאום מראש עם
מש"קי עורכי הדין בכלא. על מנת לתאם ביקור מראש ובכלל לייצג חייל, על עורך הדין להיות מורשה מטעם הוועדה לאישור
סניגורים לייצג חיילים בבתי הדין הצבאיים (למותר לציין כי כל עורכי הדין במשרדנו הם מורשי וועדה זו).
מי לכלא 4 ומי לכלא 6?
לפני קיום המשפט, מוחזקים, בדרך כלל, חיילים הצפויים להישפט בבתי הדין הצבאיים ביפו או בקסטינה בכלא 4, ואילו חיילים הצפויים להישפט בבית הדין בחיפה בכלא 6.
מכאן, כלא 4 מיועד, ככלל, לחיילים השייכים לפיקוד המרכז, חיילים השייכים ליחידות המטה הכללי השונות, חיילי חיל האוויר וחיל הים, וחיילי פיקוד הדרום. כלא 6 מיועד לחיילים השייכים לפיקוד הצפון. כמו כן, בכלא 6 נכלאים כל קציני צה"ל באזור הנקרא "הקצינייה" אשר המשמעת בו רופפת ביותר, והוא בבחינת "כלוב של זהב".
לאחר המשפט, מעבר בין בסיסי הכליאה הוא אפשרי, ובדרך כלל, מעדיפים החיילים לרצות את עונשם (ובתי הדין מאפשרים זאת) בכלא הקרוב למקום מגוריהם.
מוסדות הכלא
רשויות הרפואה
בבתי הכלא רופא הזוכה לביקורים רבים של עצירים. במקרים חמורים, מועברים חיילים לאשפוז בבתי חולים.
קציני בריאות הנפש
בכל בית כלא פסיכיאטר ומספר קציני בריאות הנפש. על קצינים אלה מופעל לחץ רב שכן חיילים רבים מנסים לנצל את השהות בכלא לקבלת פרופיל נפשי.
מערך גחל"ת
מערך זה אחראי על ניסיון להחזיר עריקים לשירות תקין. המערך מוסמך להעביר עריקים יחידה עקב נסיבות אישיות, או במקרים מסוימים אף לפטור משירות.