רב"ט רועי, לוחם ביחידה מובחרת ומפקד על חיילים במחלקתו, נלקח מבסיסו בבוקר יום שלישי על ידי חוקרי מצ"ח בחשד לעבירות סמים. הוא נחקר בבסיס מצ"ח דן בצריפין, הכחיש קשר לשימוש בסמים ואף מסר לחוקרים דגימת שתן נקייה מסמים. מתברר ככל הנראה ששמו שורבב בטעות למידע מודיעיני בלתי מהימן שהגיע למצ"ח. רועי שוחרר בחלוף 24 שעות חזרה ליחידתו ולהמשך תפקודו כמפקד לוחם.
אבל, מאז החקירה רועי משלם מחיר יקר. הוא מעוכב דרגה, ואינו מקבל את דרגת הסמל המיוחלת. בנוסף, הוא מנוע מלצאת לקורס יוקרתי אשר הובטח לו לפני חודשים ארוכים אשר הוא חיכה לו בכיליון עיניים. רועי פנה למשרדנו ושאל האם עצם העובדה שנפתחה כנגדו חקירה במצ"ח יכולה לשבש כל כך את שירותו הצבאי ולפגוע בו שעה שאין כל ראיה שעבר עבירה פלילית ?!
פקודת מטכ"ל מספר 3.0241 שכותרתה "עיכוב העלאה בדרגה או עיכוב מינוי עקב חקירה או משפט" (נכתבה בשנת 1982) מסדירה את הנושא האמור. הפקודה קובעת כי חייל בשירות סדיר (כולל שירות קבע) או חייל מילואים לא יועלו בדרגה ולא יאושר מינויים לתפקיד המחייב לפי תקן דרגה גבוהה מדרגתם, כאשר מתנהל כנגדם אחד מאלה:
אם כן, הפקודה קובעת כי בכל אחד מהמקרים האלה (לרוב מדובר במי שנחקר במצ"ח ונפתחה לו אינדיקציית מצ"ח במחשב הצה"לי או בחקירה על ידי משטרת ישראל, אפילו בעניין שאינו צבאי) - לא תאושר העלאה בדרגה או מינוי לתפקיד.
יחד עם זאת, הפקודה קובעת בנוסף כי הפרקליט הצבאי הראשי רשאי לבטל את עיכוב העלאה בדרגה ולאשר העלאה בדרגה או מינוי לתפקיד במקרים הללו, ועליו לחוות דעתו בכתב בטרם אישור המינוי או הדרגה.
חשוב לדעת - כי לאחר משפט בבית דין צבאי שבו חויב חייל בדין (הכוונה - נמצא אשם, ללא קשר לעונש שנגזר עליו) או מקום בו נשפט חייל למחבוש בפועל על ידי קצין שיפוט בכיר (קש"ב) - יהיה החייל מנוע למשך שנה שלמה מלעלות בדרגה, ויהיה מנוע מקבלת תפקיד המחייב בתקן דרגה הגבוהה מדרגתו.
ניתן להתגבר על מניעה זו היה ומתקבל אישור מיוחד מטעם סגן קשל"ר (לגבי חיילי חובה) או רח"ט הסגל באכ"א (לגבי נגדים) או ראש אכ"א (לגבי קצינים עד דרגת רס"ן) או הרמטכ"ל (לדרגת סא"ל ומעלה).
במקרה שכזה, יהיה החייל שעוכב בדרגה זכאי לדרגתו, אשר תוזן לאחר סגירת התיק רטרואקטיבית (בדיעבד) החל מיום תחילת העיכוב, והחייל יהיה זכאי לפז"מ ולכלל הזכויות כאילו לא עוכבה דרגתו.
על כן, במקרים שכאלה, בהם הפתיחה בחקירה פלילית או הליך משמעתי שבו הוטל עונש מחבוש משבשים את המשך שירותו של החייל ו/או מעכבים את דרגתו ו/או מונעים את קידומו - ניתן בהחלט לפעול בהתאם לדין הצבאי, ולשכנע את הגורמים המוסמכים בפקודה לאשר קידום או העלאה בדרגה או מינוי, וזאת במסגרת פנייה משפטית מנומקת, אשר יכולה אף להסתמך על ראיות וממצאים מתוך תיק החקירה.
למידע נוסף בעניין זה ו/או בעניינים נוספים הקשורים לדין הצבאי - הנכם מוזמנים ליצור קשר עם משרד קוזניץ, פסח ושות' בטלפון: 03-5288580 ו/או 03-5288570 ו/או ישירות לעו"ד עידן פסח בנייד 050-5531062 ו/או עו"ד בני קוזניץ בנייד 052-4445559.
הערה: המאמר מנוסח בלשון זכר לשם הנוחות בלבד ואולם מתייחס לחייל וחיילת כאחד.
קרדיט תמונה- דובר צה"ל
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם עוד היום