-
קודם כל, מומלץ להירגע. לחץ לא יסייע לקדם את העניין ולרוב רק יסרבל את התהליך ויביא לקבלת החלטות לא נכונות.
-
אחת ההחלטות הכי חשובות היא ההחלטה האם להיות פאסיביים או אקטיביים ביחס לחקירה המתנהלת. זאת אומרת: האם כדאי "לחכות לראות מה קורה...אולי לא יעצרו אותו/ה..." או "לפעול עכשיו". להלן המלצתנו הברורה: פעל עכשיו ומייד ! כל דקה קובעת. באורח גורף ועל סמך ניסיון של 11 שנים בחקירות מצ"ח ההמלצה ביחס להחלטה זו היא ברורה: להיות אקטיביים ולנסות להשפיע על החקירה מראשיתה. בכל דקה שעוברת ובה הנחקר/ת אינם מקבלים סיוע מקצועי – גדל הסיכון כי החקירה תניב חשד פלילי מבוסס שיהיה קשה יותר להתמודד עמו בהמשך הדרך.
-
במקרים רבים, מתברר בדיעבד כי פעולה נכונה של המשפחה ו/או החייל/ת הנחקרים – יכולה הייתה למנוע נזק רב, הן בהיבט הפלילי והן בהיבט הכספי.
-
לאחר שהחלטת להיות אקטיבי (הפאסיביים פטורים מקריאת ההמשך...) עליך לאתר, בראש ובראשונה, עורך דין צבאי אשר בקיא ומנוסה ברזי המשפט הצבאי, על מנת שילווה את יקירך בחקירת מצ"ח המתנהלת.
-
בחירת עורך הדין היא שלב קריטי ומשמעותי, אשר ישליך בוודאי על גורלו של התיק, גם בראייה של מספר חודשים קדימה. מן הראוי לבצע מחקר מעמיק ויסודי ולאתר את עורך הדין המתאים למשימה. ככלל, מומלץ לשכור את שירותיו של עורך דין בעל רקע צבאי ובעל הכשרה אקדמית למשפט הפלילי הצבאי, ולאו דווקא זה הבקיא ברזי המשפט פלילי. הייחוד של המשפט הצבאי הופך אותו שונה מאוד מן המשפט הפלילי הקלאסי, ופעמים רבות עורך דין שאינו עורך דין צבאי אינו מכיר כלל את דרך הפעולה הנכונה ו/או את ייחודו של הדין הצבאי, על מאפייניו השונים.
-
לאחר בחירת עורך הדין, מן הראוי לנסות ולאתר את מקום הימצאו של הנחקר באחד מבסיס מצ"ח הפזורים ברחבי ישראל. ככלל, החשודים נחקרים באחד מעשרה בסיסי מצ"ח:
- מצ"ח יואב הנמצא ליד צומת קסטינה
- מצ"ח דן הנמצא בצריפין
- מצ"ח חיפה הנמצא במחנה ג'למה
- מצ"ח ירושלים הנמצא בבסיס ענתות
- מצ"ח בירנית
- מצ"ח רמת הגולן הנמצא במחנה פילון
- מצ"ח ערבה הנמצא במחנה עובדה
- מצ"ח אורים
- מצ"ח באר שבע הנמצא במחנה נתן
- מצ"ח שרון ושומרון הנמצא בבסיס בית ליד
-
אם אין דרך לאתר את החייל/ת הנחקר/ת אין סיבה לפאניקה – על עורך הדין המייצג לאתרו ומוטב באופן מיידי !
עורך דין צבאי הבקיא ומוכר בעולם המשפט הצבאי יכול בקלות רבה לאתר את מקום הימצאו של הנחקר ולסייע לו – מהר ככל שניתן.
-
לעיתים נדירות, נחקרים חיילי צה"ל באחת מיחידות העילית של מצ"ח, כגודמת מצ"ח ימל"מ (היחידה המרכזית לחקירות מיוחדות), יאח"ה (יחידה ארצית לחקירות הונאה) ו/או בימ"ר מרכז, ימ"ר דרום, ימ"ר צפון (יחידה מרכזית). בדרך כלל חקירה ביחידות אלה מצביעה על חשד פלילי חמור יותר, אם כי לא בהכרח.
-
מומלץ, לא לנסות ולשוחח עם החייל הנחקר על נושא החקירה ו/או על החשד שמוטח בו על ידי החוקרים, שכן ברוב המקרים השיחה נערכת באמצעות "רמקול" בשעה שחוקרי מצ"ח מאזינים לתוכן הדברים.
-
כמו כן, הדבר החשוב ביותר שניתן לעשות לאחר שנודע מקום הימצאו של הנחקר, במידה וניתן ליצור קשר עם
הנחקר (לדוגמא, במקרה בו טרם נכנס לחדר ה חקירות ו/או אם ניתנה לו שיחה טלפונית להודיע על דבר מעצרו וכיוצ"ב) הוא לנסות ולהעביר לרשותו את פרטיו של עורך הדין שנבחר לסייע לו ואף להחדיר לראשו של הנחקר כי אל לא לשוחח עם חוקריו ו/או למסור את גרסתו בטרם הוא ייוועץ עם עורך דין צבאי.
-
בעשרות רבות ואף מאות של מקרים בכל שנת עבודה – יכול היה להימנע נזק רב לחיילים (בנושא של רישום פלילי מכביד או עונש כבד) לו ידעו החיילים כי בטרם הם מוסרים את גרסתם הראשונה בחקירה (אפילו במהלך שיחה בעל פה עם החוקר, באורח לא פורמלי) הם זכאים להיוועץ בעורך דין צבאי.
-
מימוש של זכות ההיוועצות היא השלב הראשון והיחיד בניסיון לחלץ ולסייע לנחקר, המצוי תחת לחץ רב בתוך חדר החקירות.
-
ברור, כי האינטרס של גורמי החקירה הוא להימנע משיחה בין הנחקר לעורך הדין, שכן מצבו הלחוץ של הנחקר, ואי ידיעתו את הדין הצבאי – מעלים את הסיכוי של החוקרים לחלץ מהחשוד הודאה בביצוע העבירה – מה שיוביל לסיום הטיפול של מצ"ח בחקירה והעברת התיק לפרקליטות הצבאית להגשת כתב אישום ולהתחלת הליכי המשפט וההעמדה לדין של החייל.
-
חשוב להקפיד, כי עורך הדין הצבאי שנבחר למשימה החשובה הזו, יידע כיצד להרגיע את הנחקר ולהסביר את אופן פעולתם של חוקרי מצ"ח ולא יתמקד רק בראיות המחשידות את החייל. לרוב, הרגעת החשוד והחזרתו למצב חשיבה בריא – מסייעים לחשוד בהיותו בתוך מצב לחץ קיצוני של חקירה – וגורמים לו להרגיש כי הוא יכול להתמודד עם הלחץ המופעל עליו.
-
מעבר לכך, חשוב למסור לעורך הדין המטפל את מלוא המידע המצוי ברשות המשפחה בנוגע לשירותו הצבאי של החייל, לחשד הפלילי הנחקר ולפרטים ועובדות המוכרים למשפחה עובר לפתיחה בחקירה או במהלכה.
-
לעיתים קרובות, יכול עורך הדין להתחקות אחר כוונתם של חוקרי מצ"ח, לצפות את המהלכים הבאים שלהם ואת פעולות החקירה הצפויות במהלך חקירת מצ"ח. משום כך, על המשפחה להקשיב להוראותיו של עורך הדין ולמלא אחריהן בדווקנות.
למידע נוסף בסוגיות חקירת מצ"ח הנך מוזמן לפנות למשרדנו בטלפון: 03-5288580 או 03-5288570. בהצלחה!