ניתן לומר כי מרבית הציבור בישראל, ובעיקר בני הנוער, יודעים היטב כי השימוש בסמים ובעיקר עישון גראס בצבא הינו אסור וכי צה"ל נוקט יד קשה כלפי חיילים הנתפסים משתמשים בסמים במהלך שירותם הצבאי. יחד עם זאת, לא רבים מודעים להשלכות של שימוש בסמים בצבא ולהשפעה שיכולה להיות למשפט צבאי בגין שימוש בסמים על החיים שלאחר השירות.
מדי שנה, מוגשים מאות רבות של כתבי אישום כנגד חיילי צה"ל בעבירות סמים. מרבית כתבי האישום נוגעים לשימוש בגראס על ידי חיילי צה"ל בנסיבות אזרחיות (זאת אומרת, מחוץ לבסיס הצבאי או בחופשה). על פי דו"ח הפרקליטות הצבאית לשנת העבודה 2011, בשנת 2010 הוגשו 745 כתבי אישום על עבירות סמים ובשנת 2011 הוגשו 633 כתבי אישום.
צה"ל אוכף בצורה רצינית וקשה את נושא השימוש בסמים מצד חיילי צה"ל ומצ"ח (המשטרה הצבאית החוקרת) מקיימת מאות ואלפי חקירות מדי שנה על מנת לחשוף את החיילים הקשורים בעבירות הסמים במהלך שירותם הצבאי.
פעמים רבות, החייל כלל אינו מודע לחומרת החקירה ולהיותה חקירה פלילית לכל דבר ועניין, ורבים מן החיילים משתפים פעולה בחקירתם במצ"ח ומודים בביצוע עבירות סמים, מבלי להיות מודעים להשלכות של מעשיהם ולדרך התנהלותם כאמור.
מאז תיקון מספר 63 לחוק השיפוט הצבאי (תיקון שנכנס לתוקף בחודש אוקטובר 2011) – למעשה קיים רישום פלילי מלא או מופחת לכל חייל אשר מורשע בעבירה של שימוש או החזקת סמים. השאלה אם הרישום הפלילי יהיה מלא או מופחת תלויה בעיקר בעונש שהטיל בית הדין הצבאי על החייל המורשע. באופן כללי, ניתן לומר כי עונש בן פחות מ- 60 ימי מאסר יגרור רישום מופחת ואילו עונש העולה על 60 ימים – יגרור רישום פלילי מלא.
הנפקות של הרישום הפלילי חשובה עד מאוד. מרגע הרשעתו של החייל בעבירת סמים – ילווה אותו הרישום הפלילי משך 17 שנים, בהיותו אזרח. מי שנרשם לגביו רישום מופחת – יימחק הרישום כעבור 5 שנים בלבד.
ההשלכות של רישום פלילי הינן רבות. יש מקרים שבהם הרישום יפריע לבעל הרישום לקבל ויזה למדינה מסוימת, יש מקרים בהם הדבר יהווה מכשול לקבלה לעבודה מסוימת (בעיקר משרות בסקטור הציבורי, אבל לא רק) ויש מקרים שבהם הדבר ימנע מבעל הרישום לעסוק בעיסוק מסוים הדורש רישיון על פי דין (תיווך מקרקעין, סוכן מכס, קבלן, מהנדס בניין ברשות ציבורית, סוכן ביטוח, נהג אוטובוס, מורה לנהיגה, כבאי, וטרינר, יועץ השקעות, רואה חשבון, עורך דין, רופא, פסיכולוג, מיילד, רוקח, חוקר פרטי, שמאי מקרקעין, עובד סוציאלי, מהנדס, אדריכל וכו').
לפיכך, חשוב לשים לב כי כל עבירה הקשורה לשימוש בסמים במהלך השירות הצבאי (כגון עישון גראס, החזקת גראס, החזקת כלים לעישון סמים, תיווך בסמים, מכירת סמים לאחר וכיוצ"ב) – למעשה גוררת אחריה רישום פלילי (מלא או מופחת). רבים מהחיילים אותם אנו פוגשים במהלך עבודתנו בייצוג בבתי הדין הצבאיים מפחיתים מחשיבותו של העניין וסבורים ש"לי זה לא יקרה...אותי לא יתפסו". ואולם, מהרגע שהחייל נתפס בביצוע עבירות סמים – הדרך להרשעתו פעמים רבות היא קצרה מאוד (נטילת דגימת שתן במצ"ח, מציאת סמים בחזקתו של החייל, הפללה מצד חייל אחר וכו').
לפיכך, חשוב לכל חייל וחיילת להכיר את משמעויות החוק והדין ולהבין כי כל מעידה בנוגע לשימוש בסם במהלך השירות הצבאי – יכולה להיות הרת אסון. זו גם הסיבה שבגללה יש להקפיד להכיר את זכויותיו של חייל הנחקר במצ"ח בחשד לשימוש בסמים ואת החשיבות האדירה בקיומו של ליווי משפטי על ידי עורך דין הבקיא בתחום הצבאי אשר יכול למנוע סיבוכים מיותרים אף בטרם החלה חקירת מצ"ח בעניין.
השאירו פרטים ואנו נחזור אליכם עוד היום